• Zaterdag 11 oktober werd het Derde losgelaten tegen Balk 4. Iedereen had er zin in, op Sjoerd-Sietze “ik hoopte eigenlijk dat ’t niet deurging” Zwaan na dan. Er waren een paar afwezigen te betreuren, laten we deze eerst in het zonnetje zetten voordat we naar de regenachtige pot tegen Balk gaan.

  Als eerste ontbrak vaste kracht Steven Albada wegens “griepverschijnselen”. Waar Steven normaal na tweeënhalve meter begint te puffen en te steunen, gaf hij aan dat het dit keer na één meter al zover was – en dat het daarom beter was even rust te nemen. Ook Age Osinga, die het vorig seizoen al presteerde om geblesseerd te raken door over de okkie te stroffelen tijdens het darten, was afwezig. Hij gaf ’s avonds een feestje en kon beslist niet bij de wedstrijd zijn, omdat de knakworsten de hele dag in de pan moesten sudderen.

  Gelukkig konden we rekenen op enkele versterkingen en nieuwkomers. Zo was Carina Melchers wederom van de partij, op zoek naar een herhaling van het succes van vorige week, toen we met 1-0 van Mulier wonnen. Het bevalt Carina goed bij het Derde, alleen de mannen worden een beetje gek van haar verzoeken om gemengd te douchen. Verder was daar Sjoerd-Sietze Zwaan, die na een paar weken klussen zijn rentree maakte. De lange absentie was reden genoeg voor een voorstelrondje.

  Aangezien het Eerste en Tweede vrij waren, kregen we te horen dat er versterking uit het Eerste aanwezig zou zijn, coach Hendrik had ze voor het uitkiezen! Meteen gingen de geruchten in de rondte: krijgen we misschien Edwin, die alles op het middenveld controleert? Of Hidde Bajema, die als een speer achter de lange ballen aan kan gaan; of toch Jan van Dam of Tjerk Jongstra, die achterin de boel op orde houden? Maar nee, het oog van coach Hendrik Folkertsma viel op Siep Dijkstra, die als vlagger mee ging naar Balk.

  Tijdens de warming-up is er een opmerkelijke verschijning. Frétuur de Boer showt zijn spiksplinternieuwe bling-bling fel-oranje schoenen. Hij wordt op de Gerrit-Visser-formule gewezen, die aangeeft dat hoe feller de schoenen zijn, hoe meer doelpunten worden verwacht: in het geval van Gerrit met zijn roze pumps lag de lat ieder seizoen rond de dertig.

  QVC begon sterk aan de wedstrijd. In de eerste helft stuurt Willem “koning van de assist” Albada superspits Hylcke Zijlstra de diepte in met een listige steekpass. Hylcke komt één-op-één, maar zijn kwaliteiten liggen meer bij wrotten en vechten dan dit soort inpisballetjes. Hylcke raakt het zijnet en krijgt het verzoek om de volgende keer op de andere kant van de touwen te mikken.

  Dan een opmerkelijk moment. Verloren zoon Sjoerd-Sietze wil zich bewijzen na zijn lange afwezigheid en begint aan een van zijn fameuze rushes, waarbij hij op de linksachter start en meestal op het parkeerterrein eindigt. Hij is één man kwijt, twee man, en speelt de bal een stuk te ver voor zich uit. Toch stuift hij door richting laatste man, die de bal een pegel wil geven. De bal belandt echter vól in het gezicht van Sjoerd-“Sterling”-Sietze. Hij gaat tegen de vlakte met gestrekte armen en iedereen vliegt op hem af. De scheidsrechter vraagt aan hem of hij zijn naam nog weet: “Sjoerd” is het antwoord, waarop iemand zegt, “fout antwoord, douchen maar!” Een tikje verdwaald loopt Sjoerd richting de box om te douchen, einde wedstrijd. “Dirkie” Visser komt erin voor Sjoerd op de linkshalf, een gevaarlijke zet, blijkt later.

  De Balksters komen er niet echt aan te pas, maar weten toch hun spits één-op-één tegen gelegenheidskeeper “Dubbel Dave” te krijgen. Jesse “pure paniek” van der Pal sjokt braafjes achter de spits aan alsof hij met de vriendin op een zondagswandeling is, tot ontevredenheid van Luut, Joerie en Pieter Sjoerd, maar gelukkig voor hem schiet de spits recht op Dubbel Dave af, met een corner als gevolg. Jesse wordt nog de huid vol gescholden als de corner wordt genomen, een Balkster weet het hoofd tegen de bal te krijgen, Dubbel Dave is kansloos, maar wie staat daar weer uitstekend opgesteld: Jesse van der (eerste) Pa(a)l! Van schlemiel tot held in 30 seconden, het kan raar verkeren in het Derde! “Nu hef ik ut weer goedmaakt, dit komt in ’t stukkie!” zegt Jesse na zijn heldenactie.

  Dan wederom een opmerkelijk moment. “Dirkie” Visser heeft de bal vast op de linkshalf, Willem en Hylcke lopen vrij voorin en vragen om de bal in de voeten. Dirk krijgt kortsluiting en stuurt vanaf de linkshalf Meindert Cruijff (want nummer 14) de diepte in op de rechtsvoor. Meindert had de dieptepass niet verwacht, draait zich om en *pats*, daar gaat de hamstring, einde wedstrijd voor Meindert. Onze rode bikkel lag kermend van de pijn in het natte gras, zelfs de spons van coach Hendrik mocht niet baten.

  Terwijl Meindert van het veld wordt gedragen vragen de spelers van QVC en Balk aan de scheidsrechter hoe lang het nog duurt voordat ze aan de thee mogen. “Anderhalve minuut” is het antwoord, waarop de spelers “fluit maar af” zeggen. Met 0-0 gaan we de rust in.

  We strompelen richting kleedkamer en voorzichtigheid is geboden, aangezien Carina mee is en Sjoerd nog altijd aan het douchen. Straks krijgen we nog ruzie met MbapPe v/d Pol! Het valt allemaal mee en de mannen gaan aan de thee, terwijl Sjoerd zich aankleedt. “Giet ’t wat, Sjoerd?” vraagt coach Hendrik, gevolgd door, “wolst oars even dyn mobiel erbij ha?” waarna Luut “de tank” Dijkstra van de andere kant van de box buldert: “ut mut verd**me gjin beloning wurde!” De toon is gezet door de bikkelharde laatste man.

  De tweede helft start, en de Balksters beginnen sterk. Ze weten elkaar goed te vinden op het middenveld en laten de bal eenvoudig rondgaan. Het helpt overigens niet dat het veld spekglad was, waardoor het bij QVC af en toe meer op Dancing on Ice leek dan een voetbalwedstrijd. Met name Hylcke was alle grip verloren, als Bambi rende hij over het veld achter de ballen aan.

  Dan een ongelukkig moment. Een corner voor de thuisploeg en de kleinste man van het veld aan Balkster zijde weet vrij te komen van zijn man en knikt eenvoudig de 1-0 binnen, jammer! QVC probeert nog terug te knokken en komt vaak op de helft van de tegenpartij, maar weet weinig kansen te creëren. Pieter Sjoerd is er nog dichtbij, maar weet het hoofd niet tegen de bal te krijgen. De Balksters spelen de wedstrijd rustig uit en winnen uiteindelijk met 1-0 door een prutgoal, zonde!

  De mannen drinken nog even een chocomel en een fristi in de kantine in Balk en pakken vervolgens de auto terug naar het altijd zonnige Staveren. Fré heeft inmiddels een afstandsbediening gekregen voor de frituurpan, want bij binnenkomst brandt het lampje van de frituurpan. Nog even een snackje en dan naar huis, zonder punten mee te nemen uit Balk, helaas.