• Na Bakhuizen uit, wederom een derby op het programma.
  En wederom een team uit voormalig Gasterlân, namelijk het 4e van vv Balk.

  Er mocht vandaag ook voor het eerst gebruik worden gemaakt van de tijdelijke kleedkamers.
  In een heuse tent trokken de pupillen het prachtige groen-wit aan en vervolgens konden ze ten strijde trekken op het B-veld.

  In de opstelling een paar nieuwe gezichten t.o.v. van de week ervoor. Gerrit 'der Bomber' Visser en Allard Swart hadden dankzij hun goede spel in Bakhuizen
  een promotie gemaakt naar het 3e. In ruil voor beide heren werden er twee gedreven en begenadigd talenten doorgeschoven. Namelijk André 'Keimpe' Zijlstra en 'Zwarte Peke'. Gezien de huidige ophef over zwart en wit in de maatschappij, zal hij in het verdere verslag als 'Donkere Peke' benoemd worden. Naast het feit dat trainer Joop de Vries verguld was met de komst van deze talenten was hij mogelijk nog meer opgelucht met het terugkeren van zijn generaal. Anton 'Japio' Folkerts keerde terug in de basiself inclusief aanvoerdersband. \"Hij (red: Anton) zet de lijnen út en hald de boel skerp achterien. Sien leiderskap wudde forige wike erg mist\" aldus de Laaxumer oefenmeester.

  Met de komst van Donkere Peke slachtofferde coach De Vries meteen één van zijn aanvallers. Stefan Bouma werd bestraft voor zijn nonchalante misser in de laatste minuten van de vorige wedstrijd en werd op de #10 positie geposteerd. \"Dat geouwehoer dogge ze joens mar, ik wol 100% overtuiging sjen, oars bin er wol oaren\" waarmee de oefenmeester aangaf niet gecharmeerd te zijn van de Gelderse vleugelaanvaller. Dat Donkere Peke speelde leek uberhaupt nog een wonder voor QVC4, eerder de week gaf hij aan nog last van zijn enkel te hebben en met het geleverde beeldmateriaal moet het voor de trainer een nagelbijten zijn geweest totdat zaterdagmiddag het verlossende woord kwam dat hij toch kon aantreden.

  Genoeg introductie, op naar de wedstrijd. De wedstrijd werd vandaag geleid door niemand minder dan dhr. Pieter Hiemstra een ervaren leidsman uit Bakhuizen welke al menig wedstrijd tot een goed einde bracht en ook vandaag bleek het een koud kunstje om de wedstrijd in goede banen te leiden. QVC begon opportunistisch aan de westrijd en ging door waar het de week ervoor het laatste kwartier gebleven was. Hier en daar kleine kansjes maar echt gevaarlijk werd het in het eerste kwartier niet. QVC bleef de sterkere ploeg, maar kwam nog niet echt aan voetballen toe en Balk probeerde via lange ballen de boomlange spits te bereiken. Toch werd het Balkster verzet gebroken, via een aantal schijven kwam de bal bij Podde Pluister terecht en hij verschalkte de keeper door de beentjes. Dat was verder ook zo'n beetje Poddes laatste wapenfeit, want de snacks van vrijdagavond leken hem dwars te zitten en hij liet zich wisselen. Gelukkig stond de altijd gretige Peter Jongstra klaar om hem te vervangen, en hoe! De bal werd diepgespeeld op Donkere Peke, deze controleerde keurig de bal en speelde de bal richting Bouma, via een handig overstapje kon Jongstra de bal ontvangen en vanaf middenlijncirkel op het vijandelijke doel afgaan. Hij werd op de hielen gezeten door de vijand en via een één tweetje met Bouma kon hij eenvoudig afronden in de rechterhoek. Zo ging QVC met een comfortabele 2-0 voorsprong de rust in. Die rust bleek einde wedstrijd voor talent Keimpe Zijlstra. Fanatiek had hij gedurende de 1e helft jacht gemaakt op de 2e bal en verstoorde hij menig opbouwmoment van Balk. Zijn hamstring vond 45 minuten genoeg dus maar kalm op het bankje, naast de trainer. Hessel had s'middags nog andere plannen en die verruilde het groenwitte tenue voor de vrijetijdskleding.

  Maar goed, een derby is pas afgelopen als de scheids gefloten heeft. Tijdens de rust sprak Joets de wijze woorden \"Laat jullie niet uit de tent lokken\". Dit was wel lastig aangezien we toch ooit aan de 2e helft moesten beginnnen en in onze mooie kleedkamertent zaten. Diezelfde Joets had samen met Cornelis Bajema een extra helft rust gekregen van trainer Joop. De heren hadden minuten gemaakt in de 45+ en hadden dus al wat in de beentjes. Of het bier of verzuring was is bij de redactie niet bekend. Wel mochten ze beide omkleden voor de 2e helft.

  In de 2e helft ging het al vrij snel helemaal mis. Na een vlugge en verre ingooi van Japio Folkert kon Johan Oostenveld diep de hoek in, met een op de centimeter nauwkeurig afgemeten steekpass bediende hij Bouma. Deze had nog trauma's van Bakhuizen en wilde dus niet zelf scoren, maar waar moest de bal heen? Juist, geen Bajema in de buurt. Maar daar was hij, Siep Dijkstra, de absolute cultheld van het 4e. Bouma gaf breed op Siep en deze nam hem met links (!) op de pantoffel vanaf 5 meter en jawel, een doelpunt. Een doelpunt. Siep een doelpunt. Eigenlijk is het wedstrijdverslag hiermee direct ten einde, beter wordt het toch niet? Maar dan doen we nog een paar mooie momenten tekort. QVC bleef sterker en het sterke centrale blok Jan Albada/Jongstra ondersteund door een sterk spelende Johan Oostenveld en Cornelis Bajema controleerde het middenveld. Jan Willem Albada (in de eerste helft ingekomen) kwam als laatste man veelvuldig als spits in beeld, dit was geen probleem voor de ploeg van De Vries vanwege het sterke spel van Donkere Peke, Joets en Japio op de achterlijn. Na een diepe bal en een daaropvolgende steekpass kon de nestor het Balkster doel bestormen, helaas voor hem balletje naast. Maar het hield niet op, ook Jongstra werd nog eens diepgestuurd 1-op-1 en weer mis. Na een prachtige aanval over meerdere schijven en tikkies in de kleine ruimte schoot Pluister naast en ook deze aanval stierf in schoonheid. Maar het slotakkoord was wederom voor Pluister. Net als vorige week in Bakhuizen rostte keeper Cees Huitema weer eens een bal ver over de middenlijn, Pluister kon eenvoudig doorlopen, de keeper omspelen en voor de 4e goal van QVC én zichzelf aantekenen.

  Al met al een prachtige middag voor QVC, QVC4 won ruim, QVC 3 speelde helaas nipt gelijk, QVC2 won op het nippertje met 1-0 en het vlaggenschip won overtuigend met 5-0 van NOK. 4 derby's, 4 mooie wedstrijden.

  Op naar de volgende derby, De Walde uit, zaterdag, 12 uur, dat beloofd wat.