• Korfbalpraktijken op De Ribbe

  Zaterdagmiddag 28 oktober 2023. Op een regenachtige zaterdag mocht het Derde aantreden tegen Mulier op het goddeloze tijdstip 12:00. In de groepsapp stroomden de afmeldingen binnen toen de wedstrijd werd verplaatst van het vertrouwde “halfdrietje” naar etenstijd. Allereerst waren er Messi Veltman en Joerie van Dam, die ploegendienst hebben. Daarna meldde Sjoerd-Sietze Zwaan dat het hem “even” niet uitkwam. De beste kerel schittert nu al drie wedstrijden door absentie. Het schijnt dat de vlam, Elbrich van der Pal, zijn voetbalschoenen heeft verstopt in hun nieuwe stulpje – en dat als Sjoerd maar lang genoeg klust, hij ze vanzelf tegenkomt. Het is voor het Derde niet te hopen dat de kicksen in de vaat- of wasmachine liggen, want dan is Sjoerd tot het mixtoernooi 2026 geen zekerheidje.

  Een andere afwezige was Frétuur the Farmer (Fré de Boer), die op professioneel niveau cocktails nuttigt aan de Spaanse costa del Sol. Onze illustere snackkameel was echter vergeten een afmeldingsappje te sturen naar coach Hendrik Folkertsma, wat hem ongetwijfeld een flinke donderpreek via WhatsApp heeft opgeleverd, aangezien Hendrik de hele week wakker ligt van het rond krijgen van de opstelling.

  Er waren een aantal nieuwe gezichten te bewonderen bij het Derde: reden genoeg voor coach Hendrik om iedereen om 11u te laten aantreden. Als eerste was daar good old Daan(tje) Hoogland, de tenentrappende, kuitenbijtende superspits die na vier jaar zijn rentree maakt op sportpark De Ribbe. Toen Daantje de auto uitstapte rolde het geld hem al út de búse, wat lijkt op een klassieke kwestie van omkoping door Hendrik, maar alles is gedoogd als je de laatste twee wedstrijden hebt verloren.

  Andere opmerkelijke verschijningen waren Carina Melchers en Anneke – Annie – van der Meer. Deze dames wilden ook eens van de winnende sfeer proeven bij het gezelligste voetbalteam van QVC en coach Hendrik is de minste niet. Over de dames later meer.

  Tijdens het omkleden schuift Willem, koning van de assist, Albada symbolisch het nummer 14-shirt naar Meindert de Groot. “Ha, van Cruyff zeker?”, “Jaa, Meindert, van Cruyff!” Zoals alom bekend voelt Meindert zich thuis op plekje veertien en dat bleek tijdens de wedstrijd des te meer door zijn tomeloze inzet.
  Age zorgde voor een goede sfeer door te melden dat hij ieder seizoen één keer de nul houdt. De oplettende lezer weet dat de eerste wedstrijd tegen IJVC met 1-0 werd gewonnen, waardoor het zelfvertrouwen er meteen goed in zat. . .

  Dan de warming-up. De dames startten vanaf de bank, waardoor doelman Age wist dat hij zou worden ingeschoten door de knappe verschijningen. De anders zo schuchtere doelman kraamde tijdens het warmschieten ineens voorheen onbekende termen uit als, “LOS MAAAARR!” en “HEB IIIIIK!”, en meneer dook overal op af waardoor hij voor het fluitsignaal al last had van zijn elleboog.

  De basisopstelling is als volgt: Oranje Age op doel. Rode Meindert rechtsback, Luut de tank en Jens de kieviet achterin, met Jesse pure paniek van der Pal op linksback. Op het middenveld Symen-Jeen, Pieter Sjoerd en Willem Albada. De Bermuda-driehoek waarbinnen alle kansen verdwijnen voorin bestaat uit mr. Positive (Harry Wijbrands), Daantje Hoogland en Hylcke Zijlstra. Steven Albada begon desgevraagd op het bankje, lekker warm tussen de ladies.

  QVC begon sterk aan de wedstrijd door een paar stevige duels van stofzuigers Pieter Sjoerd en Meindert, en kwam al vroeg in scoringspositie door twee corners van Willem, koning van de assist, Albada. Beide corners vlogen echter linea recta in het zijnet. Willem werd kort na de tweede corner op de vingers getikt door Pieter Sjoerd: “do hest wel in de gaten dat er mênsen 40 meter heen en weer draven voor die corners van dy?”, “Ja rustig, ik bin ’t vizier even aan ’t scherp stellen.”

  En verdomd, krap vijf minuten later krijgt Willem de bal vanaf de linkerflank. Hij draait om, legt de bal voor zijn rechtervoet, ziet de doelman van Mulier iets te ver uit zijn goal staan, en veegt de bal van een meter of 40 naar doel. De keeper zit er nog aan, maar tevergeefs, 1-0 QVC!

  Na een corner van Mulier weet Jesse van der (Tweede) P(a)al de knap bal uit het doel te keren, waarna Pieter Sjoerd de bal richting het land van boer Pieter kan pegelen. Inmiddels begint de Meindert-tomaat-meter al aardig naar het rode uit te slaan, en als de beste man nog vanaf de back komt op”stomen”, en de bal op de achterlijn van de tegenpartij met een sliding binnenhoudt, is de puf eruit. Carina komt erin voor Meindert, en met een 1-0 tussenstand gaan beide ploegen de rust in, op naar een welverdiend kopje thee.

  QVC start scherp in de tweede helft, maar Mulier komt er nét iets beter uit. Eens te meer blijkt dat eeuwig vrijgezel Pieter Sjoerd de taal der vrouwen totaal niet machtig is, en na een miscommunicatie met Carina valt de 1-1, nadat een vrije Witmarsummer vanaf randje zestien de bal binnen kan schieten.

  Mulier zet verder druk en de mannen (en dame) achterin krijgen het lastig. Er wordt volop strijd geleverd en het ontbreekt niet aan de nodige tackles, waarbij Luut “de tank” Dijkstra menig Witmarsummer het Staverse gras laat proeven. Mulier wordt nog gevaarlijk met een vrije trap van randje zestien, maar de vrije-trapspecialist schiet de bal hoog over.

  Dan zowaar een aanval van de Valken. Willem Albada wordt gevloerd en krijgt terecht een vrije trap van de scheidsrechter van dienst Marinus [achternaam even opzoeken]. Pieter Sjoerd zoekt Willem even op met de vraag of het de moeite waard is om de 25 meter naar voren te lopen, of dat het weer een “gevalletje corner” wordt. Willem verzekert de stofzuiger op het middenveld ervan dat het de moeite zeker waard is. Hij krult de vrije trap richting het doel van de tegenpartij, en geheel in stijl kan Hylcke de bal aannemen, omdraaien en de bal in het kruis schieten, 2-1!

  Dan is er nog een kwartier te spelen. Supersub Annie van der Meer komt erin voor Daantje Hoogland – die na vier jaar afwezigheid de rust wel kan verdienen. Annie staat bekend om haar lange nagels, en als Willem Albada haar directe tegenstander erop wijst dat ze hem in de kont kan knijpen, verliest de Witmarsummer compleet het hoofd. Achteraf kregen we te horen dat zijn vriendin aan de kant stond te kijken; de arme jongen slaapt een week op de bank.

  Mulier wordt nog gevaarlijk, maar Age weet het hoofd koel te houden en samen met de sublieme achterhoede verdere tegengoals te voorkomen. Dan een opmerkelijk moment. Er wordt bij QVC volop gewisseld en Jensie “de Kieviet” Smit vraagt Jesse “Pure Paniek” Van der Pal of hij er niet uit moet. Een oplettende Witmarsummer begint om zich heen te kijken en beseft zich dat er niet elf maar twaalf man in een groen-wit shirt op het veld staan. Scheidsrechter Marinus geeft Jesse een trap mee richting dugout en de wedstrijd wordt hervat.

  Nog even op de (lange nep)nagels bijten en alles wegmaaien, en dan komt het verlossende eindsignaal. Eindstand 2-1 QVC.

  Man of the match is Jesse van der Pal, die tevens de sportiviteitsprijs wint vanwege het volgende geval. Jesse wint een duel op de linksback, bij de cornervlag in de buurt, waarna hij behulpzaam zijn tegenstander overeind probeert te helpen. Meneer vergat echter dat de bal nog in het spel was, hetgeen wel werd opgemerkt door Age en Luut, die het hele evangelie naar Jesse schreeuwden. Het liep gelukkig met een sisser af.